Obserwatorzy

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Jak wybrać tłuszcz do smażenia?

Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryna, masło a może smalec - na czym najlepiej smażyć? Jasne - najlepiej nie smażyć i ja nie zachęcam do tego, ale zdaża się, że czasami mamy ochotę na kotlecika albo karkóweczkę. Jecie smażone czy nie, warto wiedzieć jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia i jak najlepiej wybrać ten właściwy. 


Czym się kierować wybierając tłuszcz do smażenia?


Do smażenia mamy dziś duży wybór tłuszczy - roślinne, zwierzęce... Wszystkie zawierają kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, każde z nich różnie reagują na wysoką temperaturę i nie każde nadają się do smażenia.

Wybierając tłuszcz do smażenia musimy wiedzieć, że najbardziej odporne na wysoką temperaturę są kwasy tłuszczowe nasycone. Mała odporność tłuszczu na smażenie prowadzi do powstawania szkodliwych związków, które są rakotwórcze. Do smażenia nie nadają się na pewno oleje tłoczone na zimno.

Zatem najlepsze do smażenia będą:

- rafinowana oliwa z oliwek
- rafinowany olej rzepakowy
- rafinowany olej ryżowy
- olej kokosowy

Czasami można też smażyć na maśle albo smalcu, ale tylko wtedy gdy smażymy coś krótko np. jajecznicę, a już na pewno gdy nie walczymy z otyłością i nie mamy problemów z cholesterolem.

Jakich tłuszczów unikać?

Na pewno powinno się wystrzegać rafinowanego oleju słonecznikowego i sojowego na patelni. Mimo tego, że mają wysoki punkt dymienia zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze. 

Nie smaż na oliwie z oliwek extra virgin, oleju lnianym, kukurydzianym czy z pestek dyni, bo one najlepiej nadają się do spożycia na zimno, np. do sałatek.

I jeszcze kilka sztuczek ;)

Aby tłuszcz nie pryskał na całą kuchnię posyp go delikatnie solą.
Aby nasze potrawy nie chłonęły tłuszczu, kładź je na patelnię dopiero jak tłuszcz będzie porządnie nagrzany.
Nigdy nie smaż dwa razy na tym samym tłuszczu!
Nie dolewaj świeżego tłuszczu do już rozgrzanego, bo wcześniej uwolnione kwasy tłuszczowe przyspieszają rozkład świeżego tłuszczu.

Pamiętaj, że wszystkie tłuszcze są potrzebne, ale musisz wiedzieć do czego ich używać. Oliwa z oliwek do sałatek, masło na kanapki, olej rzepakowy do smażenia.



Zapisz się do newslettera!




Share this article!

2 komentarze:

  1. Bodajże wczoraj rozmawiałem ze znajomą, która miała wątpliwości jakie olej do czego używać :) Dobrze i prosto wytłumaczone.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja używam oleju kokosowego:)

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML