Obserwatorzy

środa, 27 sierpnia 2014

Jedz marchew! Piecz marchewkowe ciasto! :)

Coś mi się zdaje, że ostatnio nie rozpieszczałam was przepisami, więc dziś postanawiam to nadrobić. Wszyscy nakłaniają do jedzenia jabłek... ja przekornie, będę dziś wysławiać pod niebiosa marchew. Dlaczego? Bo jest pyszna i zdrowa!


Wiecie, ze marchew znana była już w starożytności?! Jednak swoim wyglądem nie przypominała tej marchewki, która my znamy - miała biały korzeń. Prze wiele lat, człowiek uprawiał marchew jednak nie cieszyła się zbyt dużą popularnością i zainteresowaniem. 

Marchew choć wielu z nas wydaje się po prostu pomarańczowym warzywem z dużą nacią, ma wiele kolorów i odmian. Może być marchew czerwona, żółta, pomarańczowa, może mieć korzeń walcowaty albo okrągły. 

Korzeń marchwi zawiera wiele cennych witamin: prowitaminę A, witaminę B1, B2, B 6, D, E, H, K, PP.

Korzeń marchwi zawiera także ogrom składników mineralnych, węglowodanów, pektyn, flawonoidów, związków siarkowych, które pozwalają utrzymać właściwą florę bakteryjną w jelitach. Jednak to jeszcze nie wszystko! W marchwi znajduje się: żelazo, cynk, fosfor, wapń, jod, potas

Dlaczego warto jeść marchew?

* marchew zawiera beta-karoten, który doskonale wpływa na skórę
* marchew pomaga w trawieniu, podczas jej jedzenia wydziela się więcej śliny, to zapobiega wrzodom żołądka i zaburzeniom trawienia
* marchew zawiera związki, które oczyszczają krew
* marchew zawiera potas, który pomaga uregulować ciśnienie krwi
* marchew zabija bakterie w jamie ustnej, które powodują próchnicę
* jedzenie marchwi regularnie zapobiega powstawaniu raka jelita grubego
* marchew reguluje poziom cukru we krwi
* marchew jest bogata w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu
* marchew detoksykuje organizm i uczestniczy w tworzeniu się nowych komórek
* regularne spożywanie marchewki poprawia stan włosów, paznokci i skóry!
No dobra to teraz skoro już wiecie dlaczego warto jeść marchew, to teraz podam wam fajny przepis na ciasto marchewkowe. Można powiedzieć, że jest dietetyczne, bo ma w składzie takie składniki, które na pewno nie dodadzą wam zbędnych kilogramów ;)

Przepis na ciasto marchewkowe



Składniki:
400 g drobno startej marchewki
4 jajka
4 łyżki pełnoziarnistej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu
4 łyżki drobno zmielonych migdałów
pół łyżeczki imbiru mielonego (lub kawałek startego korzenia)
garść żurawiny
kandyzowana skórka pomarańczy

Białka ubić na pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać i dodawać do białek delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na tortownicę. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Ciasto po ok. 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie upieczone można wyjąć wcześniej. Gdy przestygnie dekorujemy serkiem i migdałami. Ja użyłam serka naturalnego (wcześniej delikatnie go posłodziłam ksylitolem zmielonym na pył - ale to wedle uznania).

Polecam ten przepis. Naprawdę to najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam! A próbowałam już wiele :)

SMACZNEGO!




Zapisz się do newslettera!




Share this article!

2 komentarze:

  1. Pycha- sama uwielbiam ciasto marchewkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam marchewkę w każdej postaci :) nawet taką z rosołu...

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML