Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

15:38

Jak odkwasić organizm? Wystarczy jeść tą zupę! PRZEPIS

Ostatnio zauważyłam, że jestem jakaś śnięta, ciągle zmęczona. Moja cera znacznie się pogorszyła, znów widać sińce pod oczami, włosy stały się matowe i łamliwe. Nawet moja mama zauważyła, że jestem jakby spuchnięta. Te objawy to nic jak zakwaszenie organizmu!


Skąd się bierze zakwaszenie organizmu?


Odpowiedź jest prosta - z jedzenia :)

Najbardziej zakwaszają nas produkty, które spożywamy każdego dnia w dużych ilościach: mąka, cukier, kawa, alkohol..
W telewizji wciąż trąbią o tabletkach odkwaszających organizm. Ja tam w takie specyfiki nie wierzę. Wyznaję raczej zasadę, czym się zatrułeś tym się lecz!

Skoro żywność może zakwasić nam organizm, to zapewne może też nam pomóc powrócić do równowagi kwasowo-zasadowej. Takie jest moje zdanie. Tylko trzeba wiedzieć co jeść. W poszukiwaniu informacji na ten temat trafiłam na bardzo fajną stronę. Nie, no znałam ją wcześniej, nie raz przed snem zaczytywałam się w niej, ale pierwszy raz postanowiłam o niej tutaj napisać i skorzystać z przedstawionego przepisu :)


PRZEPIS NA ZUPĘ ODKWASZAJĄCĄ ORGANIZM



4-5 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
kawałek selera
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła 82% tłuszczu
sól i pieprz do smaku
liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego
2,5 litra wody

Do garnka wlać wodę, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Dodać opłukaną dokładnie kaszę jaglaną (należy ją opłukać w miseczce, kilka razy zmieniając wodę).
Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem Dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.
Taką zupę można jeść nawet na śniadanie, można zabrać ją w pojemniczku do pracy i zajadać, kiedy zgłodniejemy. Można też ją jeść na kolację.

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony: http://gurbacka.pl/

Co nam da jedzenie zupy odkwaszającej organizm?


Autorka przekonuje, że:

- odkwasimy organizm
- przyspieszymy metabolizm
- oczyścimy jelita
- przywrócimy równowagę kwasowo-zasadową
- obniżymy poziom cholesterolu

No cóż, to ja się zbieram i lecę do sklepu po składniki, a wy?! :)

4 komentarze:

  1. Ile czasu powinien trwać taki detoks? Jak długo powinniśmy jeść taką zupę, aby kuracja przyniosła efekty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą zupę możesz robić kiedy tylko masz na nią ochotę. Gotować choćby raz w tygodniu. To nie są tabletki, które musimy łykać codziennie przez miesiąc. Zupa z kaszą jaglaną ma działanie alkalizujace. Typowa dieta „Kowalskiego” to dieta zakwaszającą organizm. Jedzenie zupy odkwaszającej poprawia przemianę materii, przyspiesza metabolizm, oczyszcza jelita. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Idealna dla osób, które mają problemy ze zgagą, żołądkiem i wątrobą. Tak więc jeść jak najczęściej! :)

      Usuń
  2. Również często mam problem z zakwaszonym organizmem. Ponoć jest to u nas rodzinne. Z pokolenia na pokolenie przekazujemy sobie jakieś przepisy na detoks. Właściwości oczyszczające kaszy jaglanej znam od lat, ale już mi się znudziła w takiej tradycyjnej wersji. Szukając nowych inspiracji trafiłam właśnie tutaj. Zupa wygląd przepysznie. Wygląda jak kapuśniak, który uwielbiam :D Jestem ciekawa jej smaku. Na pewno po małych zakupach skuszę się na jej przygotowanie.
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy wiecie, ale żeby pozbyc się candidy wystarczy jedno zioło o ciekawej nazwie koci pazur. Poraz pierwszy kupiłam je w konopiafarmacja ze względu na wysoką zawartość tego zioła w kapsułkach. Kuracja trwa 4 tygodnie i nie wymaga żadnej rygorystycznej diety. Co ciekawe jest to zioło działające również na koronawirusy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 DS , Blogger