Obserwatorzy

piątek, 16 stycznia 2015

Owoce i warzywa, których lepiej nie jeść zimą

Są takie owoce i warzywa, których lepiej nie jeść zimą, bo szkodzą, alergizują, powodują tycie, a zimą trudno utrzymać piękną sylwetkę.

Wiecie, że zima to najlepsza pora na przybranie na wadze?! Zimą łatwiej jest przytyć, bo dzień jest krótszy, bo nie chce nam się ruszać, bo mamy nadmierny apetyt... Zauważyłam też, że zimą łatwiej o wymówki..

... To przez te święta mam ten brzuch!
... Zatuszuję niedoskonałości grubym swetrem i schudnę przed latem!
... Przecież zimą wszyscy więcej jedzą, bo organizm potrzebuje więcej energii!

Te i inne wymówki, a właściwie tłumaczenia to MITY! 


Jeśli nie robisz nic by schudnąć dziś, nie schudniesz jutro!

Jeśli nie wykazujesz większej aktywności fizycznej, to wcale nie potrzebujesz więcej energii i nie jest to kwestia pory roku!

No! To skoro przynajmniej to jedno mamy już wyjaśnione to teraz warto zdać sobie sprawę z tego czego nie warto jeść, a już szczególnie zimą, bo na pewno pójdzie nam w boczki!

Jedz dużo owoców i warzyw, a będziesz szczupła - pamiętasz tą mantrę, powtarzaną na stronach o zdrowym odżywianiu? Wszystko fajnie, ale zimą jedzenie zbyt dużej ilości owoców i warzyw nie jest wskazane. Wbrew pozorom owoce i warzywa, zimą tracą swoje najlepsze właściwości. Dlatego na niektóre z nich warto zwrócić uwagę.

Czego nie jeść zimą?

Zimą musimy szczególnie uważać na warzywa i owoce, które nie są skarbami sezonowymi. Hodowane w nienaturalnych warunkach, albo sprowadzane z zagranicy w niedojrzałej formie, mogą szkodzić wywoływać alergie, otyłość i inne choroby. Jakich warzyw i owoców wystrzegać się zimą?

Pomidorów, ogórków



Dlaczego? Bo zima te warzywa to bomby zegarowe, są bez smaku, ale za to nafaszerowane dziwnymi substancjami, które sprawiają, że wyglądają na dojrzałe i świeże. Zimą warzywa, które trafiają do sklepów dojrzewały nie w ziemi, a w wełnie mineralnej nafaszerowanej nawozami. 


Szpinaku



Dlaczego? Lepiej latem zamrozić szpinak i mieć w lodówce niż kupować "świeży szpinak zimą". szpinak to jedno z najbardziej skażonych pestycydami warzyw, poza tym pamiętajmy, że szpinak zawiera szczawiany, które nie są źródłem zdrowia!

Cytrusów



Dlaczego? Od dawna po Polsce krąży mit, że cytrusy najlepiej jeść zimą. Tak, jeśli pojedziemy do Hiszpanii zerwiemy je prosto z krzaka. Wiecie, że cytrusy dojrzewają w listopadzie? Skąd wiec przekonanie, że najlepiej będą nam smakować w lutym!? (SZOK!). Cytrusy to najlepsze źródło witaminy C? Naprawdę? Dużo więcej tej witaminy ma pietruszka, czarna porzeczka, róża czy liście głogu.

Kiwi



Dlaczego? Kiwi choć pyszne, zawiera aler­go­gen­ną ak­ty­ni­dy­nę, która może u alergików wywołać wyprysk skórny, ból gardła, duszności, a nawet zapaść. Darujmy sobie kiwi zimą... a właściwie, w ogóle sobie darujmy ;)

Bananów



Dlaczego? Banany zawierają sporo fruktozy, która powoduje, że dostajemy zastrzyk cukru do krwi, ale to nie jest dobre. Po zjedzeniu banana mamy bowiem zaraz ochotę na kolejną słodką przekąskę. Dlatego uważam, że zaspokajanie głodu za pomocą np. fruktozy to najprostsza droga do budowania pięknej... tkanki tłuszczowej :) A tą z kolei trudno zgubić zimą, uważajmy więc!


Zgadzacie się ze mną? :)




Zapisz się do newslettera!




Share this article!

5 komentarzy:

  1. Bez przesady.. Niech alergicy nie jedzą kiwi. Jakbyśmy dobrze przeanalizowali, to większość jedzenia jest teraz zle, uczulajace, nafaszerowane. Zaraz się okaze, ze niczego jeść nie wolno...
    A mnie np banan zawsze ratuje, kiedy chce coś slodkiwgo. I wcale więcej po nim nie jem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jem pomidorów i ogórków zimą ale np o szpinaku i kiwi nie miałam pojęcia;) Cytryny i pomarańcza kupuję głównie zimą bo... są tańsze. No właśnie czy ktoś zauważył, że warzywa które są napakowane chemią są najtańsze zimą? Straszne! Co do bananów to kocham je i zawsze kupuję po parę kilo... na szczęście potrafię zatrzymać się na jednym, góra dwóch dziennie. Zapraszam http://zgrabna-i-powabna.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lol, zabawne niektóre zdania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórków w ogóle nie warto jeść, bo są mało wartościowym warzywem. Jem je tylko w wersji kiszonej. Generalnie zimą stawiam na ogórki i kapuste kiszoną, bo mają dużo witamin.

    OdpowiedzUsuń
  5. To może teraz Tekst pt. "Owoce i warzywa, które lepiej jeść zimą"?;) Bo generalnie ten tekst ogranicza mój repertuar...

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML