Chciałabym wam dzisiaj przedstawić produkty, dzięki którym można schudnąć, a których na co dzień jemy za mało! Odchudzanie i dieta z tymi produktami będą prostsze. Oto mój wybór - 50 produktów, które staram się jeść - jeśli nie codziennie to w miarę regularnie - by cieszyć się piękną sylwetką i zdrowiem.
Migdały
Zawierają dużo witaminy E i białka i sprawiają, że uczucie głodu szybko znika. Chociaż mają sporo kalorii to naukowcy z Uniwersytetu Purdue odkryli niedawno, że migdały nie wpływają na powstawanie tkanki tłuszczowej
Zielone warzywa
Jarmuż, szpinak, sałata – te i jeszcze inne zielone warzywa są niskokaloryczne, bogate w błonnik i zawierają bardzo duże pokłady witamin i minerałów.
Owies
Podobno jedząc rano owies dostarczamy organizmowi energii na cały dzień! Trzeba to sprawdzić, bo szczerze mówiąc nie próbowałam. Czy faktycznie owies sprawia, że uczucie głodu znika na długi czas?
Na pewno obniża poziom cholesterolu! :)
Oliwa z oliwek
Zawiera kwas oleinowy, który wspomaga usuwanie z organizmu nadmiaru tłuszczu.
Fasola
Znajdziemy w niej dużo składników odżywczych, w tym białko i błonnik. Fasola jest niskokaloryczna i sprawia, że po jej zjedzeniu jest stopniowo uwalniania energia, co oznacza że długo będziemy mieć uczucie sytości.
Mięta
Wpływa na trawienie, ma właściwości uspokajające, oczyszczające. Pij miętę zamiast herbaty!
Zielona herbata
Zielona herbata jest bardzo dobra na wzdęcia i zatrzymanie wody w organizmie. Ponadto przyspiesza metabolizm dzięki czemu pozwala spalić więcej tłuszczu.
Wodorosty
Rzadko goszczą na polskich stołach, a szkoda! Zawierają duże ilości jodu, regulują tempo przemiany materii i zawierają mnóstwo minerałów. Dodatkowo wodorosty decydują o rozkładzie tkanki tłuszczowej w twoim ciele!
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest idealny do detoksykacji. Niektórzy nazywają go tonikiem trawiennym. Pomaga zabić szkodliwe bakterie znajdujące się w jelitach, wypłukuje toksyny i usuwa nadmiar wody w organizmie.
Sok żurawinowy
Zawiera przeciwutleniacze i dużo witaminy C, ma właściwości moczopędne.
Szparagi
Chociaż wielu z nas uważa szparagi za produkt luksusowy, to warto sobie zafundować taki luksus chociaż raz na jakiś czas. szparagi są źródłem witamin: A, B, C, E, zawierają także cynk i potas. Zalecane w zapaleniach stawów i chorobach reumatycznych.
Pomidory
Są cennym źródłem antyoksydantów, zawierają leptynę, która reguluje przemianę materii i hamuje apetyt. Pomidory zalecane są w każdej niemal diecie.
Czosnek
Chociaż jego ostry zapach nie zachęca do częstego spożywania – warto! Czosnek zabija wiele szkodliwych bakterii i wirusów, oczyszcza jelita i przewód pokarmowy. Czosnek spłaszcza brzuch! To udowodnione naukowo – tylko musimy spożywać go regularnie – tak by mógł nieprzerwanie nas oczyszczać.
Chilli
Papryka chilli podobnie jak inne ostre warzywa przyprawowe pomagają spalić szybciej tłuszcz. Zawiera beta-karoten i witaminę C – niezbędny przeciwutleniacz, który usuwa toksyny z krwi.
Banany
Wbrew obiegowej opinii banany przyczyniają się do spadku wagi, zawierają bowiem dużo cynku i potasu, które to pomagają w stopniowym uwalnianiu energii i usuwaniu z organizmu nadmiaru wody.
Melon
Niskokaloryczne źródło potasu (zawiera go więcej niż banany!), jest doskonałym przeciwutleniaczem i pomaga usunąć nadmiar płynów z organizmu. Melony zawierają dużo witaminy C, wspierają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję skóry.
Ogórek
Ma właściwości odchudzające, zawiera bardzo dużo wody, pomagają usuwać wzdęcia i są cennym źródłem błonnika.
Rukiew
Zawiera witaminy B1, B2, B6, C, E oraz mangan, potas i karoten. Jest fajnym środkiem przeczyszczającym, poprawia trawienie, odżywia i oczyszcza skórę. Ma właściwości moczopędne i podkręca metabolizm. Rukiew ma jeszcze jeden wielki plus: zawiera jod, który jest pierwiastkiem mocno deficytowym w naszej diecie.
Koperek
Od dawna stosowany na dolegliwości trawienne i wzdęcia. Zawiera dużo potasu, manganu oraz witaminy C. Doskonały w detoksykacji organizmu. Wypicie herbatki koperkowej sprawi, że zniknie uczucie głodu.
Jagody
Małe wielkie owoce nadziewane antyoksydantami i błonnikiem. maja niewiele kalorii, a potrafią sycić na długo.
Cynamon
Jedna z moich ulubionych przypraw. Dodaje aromatu ciastom, deserom, napojom, a nawet mięsu (zawsze dodaje szczyptę cynamonu do mielonego). Cynamon dzięki swoim właściwościom: spala tłuszcz i reguluje poziom cukru we krwi, jest zalecany w diecie odchudzającej i dodawany do kosmetyków wyszczuplających, np. takich:
Trawa cytrynowa
Wielu nie wie co to w ogóle jest, cała reszta nigdy jej nie jadła.. a prawda jest taka, że trawa cytrynowa poprawia krążenie krwi i ma działanie przeciwzapalne. Trawa cytrynowa to także jeden z tych produktów, które spalają tłuszcz!
Imbir
Kolejna fajna przyprawa, która wzmacnia odporność, zawiera enzym, który pomaga trawić białko. Dlaczego odchudza, bo spala tłuszcz i ma właściwości przeciwstawiające.
Karczochy
Są bogate w błonnik, co sprawia że przyspieszają procesy trawienne. Karczochy mają niewiele kalorii, więc można je bezkarnie jeść będąc na diecie. Powinny być spożywane w zaburzeniu trawienia i wzdęciach. Działają moczopędnie, usuwają z organizmu nadmiar wody i bardzo dobrze wpływają na pracę wątroby.
Brązowy ryż
Dlaczego jest lepszy od białego? Bo jest bogaty w witaminy z grupy B, które pomagają spalać kalorie.
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne maja złą sławę, mówi się, że są kaloryczne i należy ich unikać będąc na diecie. Ja jestem innego zdania - jeśli mówimy o tych samych orzeszkach w łupinkach, a nie tych z puszki solonych, albo utaplanych w miodzie. garstka orzeszków ziemnych jest doskonała przekąską między posiłkami. Orzeszki ziemne są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i błonnik, a także witaminę E, która wpływa pozytywnie na stan skóry.
Awokado
Zawiera potas i magnez, pomaga łagodzić zaparcia i reguluje gospodarkę płynów w organizmie.
Quinoa
Czy wiesz, że Kate Moss zjada ją codziennie na śniadanie zamiast muesli? Quinoa zawiera białko, witaminę B i węglowodany złożone dzięki czemu pomoże zwiększyć metabolizm i spali tłuszczyk z brzucha szybciej niż myślisz (jeśli oczywiście będziesz się wspomagać ćwiczeniami).
Kuskus
Utrzymuje stały poziom cukru we krwi, poza tym kuskusa można zjeść niewiele, a szybko poczuć się najedzonym.
Nasiona słonecznika
Zawierają mnóstwo błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E. Są zdrową przekąska, która nie zawiera dużo kalorii.
Pistacje
Źródło witamin i minerałów. Jedna z moich ulubionych przekąsek. Mają jedną fajną cechę - można je wsuwać garściami, uzależniają jak narkotyk.
Jogurt naturalny
Zawiera żywe kultury bakterii , dlatego bardzo pomaga w trawieniu. Jest niskokaloryczny i doskonale nadaje się na śniadanie dietetyczne wraz z płatkami muesli.
Wędzona makrela
Uwielbiam ją! Dietetycy uważają, że powinno się jeść rybę minimum raz w tygodniu - dla zdrowia! Ryby zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają cały organizm i to nie tylko w odchudzaniu... ;)
Łosoś
Podobnie jak makrela zawiera kwasy omega 3 i 6, a także chude białko. Naukowcy przekonują, że jeśli chcesz mieć płaski brzuch powinnaś jeść na obiad łososia skropionego cytryną.
Papaja
Wspomaga trawienie, reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz ułatwia trawienie. Regularne jedzenie papai wspomaga odchudzanie.
Ananas
Dietetyczny owoc zalecany w diecie, zawiera naturalne cukry, które spełnią słodkie zachcianki. Jedz ananasa w czasie odchudzania, a na pewno szybciej stracisz zbędne kilogramy.
Pieprz czarny
Przyprawa, której nie powinno zabraknąć podczas odchudzania. Nie tylko nadaje wyrazistości potrawom, ale także usuwa wzdęcia i wspomaga trawienie.
Seler naciowy
Stał się ostatnio bardzo popularny, często dodawany do sałatek. Nareszcie! Seler naciowy jest bardzo zdrowy i pomaga w detoksie, który jak wiadomo jest niezwykle ważny w czasie diety.
Soczewica
Zawiera błonnik, węglowodany złożone i białko. Z powodzeniem zastępuje mięso, wspomaga trawienie i nie tuczy!
Papryka
Bogata w witaminę C, podkręca metabolizm i reguluje procesy trawienne. Zjedz jedną paprykę zamiast słodkiej przekąski, a szybko zrzucisz kilogramy i pozbędziesz się zbędnego tłuszczyku z brzucha.
Lukrecja
Z lukrecji robi się słodkie przekąski, ale lukrecja wspomaga walkę z cellulitem i ma właściwości przeciwzapalne.
Gruszki
Są moczopędne, bogate w błonnik i doskonałe w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Poza tym jak większość owoców zawierają błonnik pokarmowy, który jest bardzo ważny w odchudzaniu.
Kasztany jadalne
Uwielbiam je! Chociaż przyznam, że wkurza mnie ich przygotowywanie, bo chwila nieuwagi i potrafią zbombardować piekarnik. Kasztany jadalne mają właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe i zalecane są w leczeniu wielu chorób.
Por
Zawiera potas, witaminę C i reguluje poziom wody w organizmie.
Krwawnik
To kolejna roślina, która znajduje swoje zastosowanie w walce z cellulitem. Jest środkiem moczopędnym, utrzymuje w równowadze układ trawienny i ma właściwości przeciwzapalne. O tym jak krwawnik walczy z cellulitem przeczytacie TUTAJ.
Mniszek lekarski
Napar z mniszka lekarskiego zalecany jest w kuracjach odchudzających. Mniszek oczyszcza nerki, wypłukuje z organizmu nadmiar sodu i wody.
Cytryna
Dodawana do wody stanowi doskonały środek detoksykujący i oczyszczający krew i cały organizm. Woda z cytryna jest zalecana w diecie i odchudzaniu, bo wspomaga utratę kilogramów i spalenie tłuszczu.
Brzoskwinie
Maja właściwości moczopędne i przeczyszczają. Warto więc włączyć je do diety, bo wspomogą spalenie tłuszczu, a dzięki zawartości błonnika jedzenie ich regularnie wspomoże procesy trawienne i zlikwiduje wzdęcia i zaparcia.
Jagody jałowca
Jałowiec nie jest zbyt często dodawany do potraw. Pewnie ze względu na swój specyficzny smak i aromat jaki nadaje potrawom, a szkoda... bo jałowiec dobrze opiekuje się żołądkiem, ma działanie moczopędne i detoksykujące.
Źródło:http://www.glamourmagazine.co.uk
Dobra robota, ja bym jeszcze do tego zestawu dodała suplementy diety np. 2 be slim z wyciągiem z zielonej kawy, herbaty, morszczynu, fasoli etc. Mają sporą ilość chromu, dzięki czemu nie chce się podjadać, a przecież to już jest połowa sukcesu w odchudzaniu :-) Szkoda, że nie wymyślono jakiejś szczepionki na nadwagę, to by było najłatwiejsze :-) :-)
OdpowiedzUsuńAby kasztany jadalne nie strzelały w piekarniku, wystarczy prezed włożeniem naciąć nozem lekko skórkę. :)
OdpowiedzUsuńP.S. Artykuł bardzo dobrze napisany.
Mi pomogły produkty Belight+ Bez nich męczyłam się chyba z pół roku bez jakichkolwiek efektów, dopiero jak rozszerzyłąm dietę to coś ruszyło i było super
OdpowiedzUsuń