Dziś przychodzę do Was z propozycją na ciasto, które uwielbiam. Ciasto jest keto, bez cukru, także można jeść bez wyrzeczeń ;)
Za co jeszcze lubię leśny mech? Za to, że robi się błyskawicznie. Wystarczy kilka składników i gotowe!
Oto przepis 👇
Keto ciasto - Leśny mech
Składniki na spód:
opakowanie szpinaku
100 g mąki migdałowej
5 jajek
4 łyżki erytrytolu (możesz dodać więcej jeśli lubisz bardzo słodkie)
Łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietanki 30 lub 36%
małe pakowanie mascarpone
4 łyżki erytrytolu
Dodatkowo:
galaretka bez cukru
Szpinak blendujemy na gładką masę. Dodajemy żółtka, erytrytol, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. godziny w 155 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy, studzimy. Odkrajmy warstwę z góry, która na końcu posłuży nam za posypkę.
Na wystudzone ciasto wylewamy galaretkę.
Ubijamy schłodzoną wcześniej śmietankę, na koniec dodajemy mascarpone i erytrytol.
Na galaretkę wykładamy ubita śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy odkrojonym ciastem i układamy maliny. Zamiast malin można też ułożyć borówki albo granata.
Znałaś ten przepis?
Zrobisz?
............................................................................
Super wpis. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuń