Dzisiaj artykuł bez przepisu. Postanowiłam zrobić szybki przegląd najpopularniejszych słodzików. Dlaczego? Po pierwsze, dlatego, że coraz częściej sięgamy po słodziki w zastępstwie cukru. Cóż, jak to mówią - taki mamy trend. Zarówno zwolenników, jak i przeciwników stosowania słodzików jest dużo. Czy są to zdrowe zamienniki? Czy warto zamienić cukier na słodzik? Na te i inne pytania odpowiem w dzisiejszym artykule. Zapraszam do czytania.
5 najpopularniejszych słodzików
Źródło |
Zamienników cukru jest dużo. Słodzić można przecież nie tylko słodzikiem można, zamiast cukru dodawać do ciasta np. owoce, miód, przyprawy. To my sami decydujemy, co wybieramy. Ja ostatnio coraz częściej wybieram zdrowe zamienniki, bo zauważyłam, że cukier jest już chyba wszędzie! Wiedziałaś, że cukier dodawany jest nawet do wędlin? Wydawać by się mogło, że to bezsensowne, bo przecież wędliny nie są słodkie! Zgadza się, ale cukier po pierwsze to całkiem niezły konserwant, a po drugie cukier doskonale uzależnia :) Nie wierzysz? Spróbuj go odstawić, to się przekonasz! Poobserwuj siebie! Zobacz co się dzieje, kiedy jesteś głodna i zjesz coś wytrawnego (bez cukru), a co się dzieje kiedy zjesz coś słodzonego cukrem. Gwarantuję, że w tym drugim przypadku zjesz więcej i więcej... Tak to właśnie działa! Tak to ma być! Cukier uzależnia i zachęca do jedzenia więcej.
Jak podkręcić metabolizm z pomocą ziół?
No dobra, wiesz już, że chcesz zastąpić cukier. Czym możesz go zastąpić? Ja wybierałam dla Ciebie 5 najbardziej popularnych słodzików. Pierwszy jest moim ulubionym! :)
1. Erytrytol
Erytrytol to alkohol cukrowy, który jest niemal bezkaloryczny i ma słodkość zbliżoną do cukru. Jest dobrze tolerowany przez organizm i nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, co czyni go odpowiednim dla osób z cukrzycą.
2. Ksylitol
Ksylitol to alkohol cukrowy, który występuje naturalnie w niektórych owocach i warzywach. Ma zbliżoną słodkość do cukru, ale zawiera o 40% mniej kalorii. Ksylitol ma również korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej, ponieważ nie sprzyja rozwojowi próchnicy.
3. Stewia
Stewia to naturalny słodzik pozyskiwany z liści rośliny Stevia rebaudiana. Jest znana z wysokiej słodkości, która jest około 50-300 razy większa niż cukier, a jednocześnie nie zawiera kalorii. Stewia ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją popularnym wyborem wśród osób na diecie cukrzycowej.
4. Sukraloza
Sukraloza to kolejny sztuczny słodzik, który jest około 600 razy słodszy od cukru. Jest stabilny w wysokich temperaturach, co czyni go idealnym do gotowania i pieczenia. Sukraloza nie ma kalorii i nie wpływa na poziom cukru we krwi.
5. Maltitol
Maltitol to naturalny słodzik należący do grupy alkoholi cukrowych (polioli). Powstaje w procesie redukcji maltozy, która jest cukrem złożonym występującym w ziarnach zbóż, takich jak kukurydza. Maltitol ma około 80% słodkości sacharozy, co czyni go efektywnym zamiennikiem cukru w wielu produktach spożywczych.
Każdy z tych słodzików ma swoje unikalne właściwości i zastosowania, a ich wybór zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji dietetycznych. Wszystkie bez problemu kupisz w większych sklepach lub na allegro. Ja osobiście najbardziej lubię erytrytol, bo moim zdaniem jest najbardziej neutralny w smaku, ale jeśli dopiero zaczynasz swoją "przygodę" ze słodzikami, proponuję wypróbować każdego z tych, które wymieniłam, bo być może Tobie posmakuje bardziej stewia albo ksylitol.
.............................................................................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz