Kolagen naturalny Colway
Postaw mi kawę na buycoffee.to

21:07

Przepisy na wielkanocne potrawy - zdrowo, kolorowo, bez glutenu!

Święta Wielkanocne już widać! Czujecie to? Chociaż święta Wielkanocne są zwykle bardzo krótkie, to raptem dwa dni, to ja bardzo lubię te kolorowe stoły, smaczne mazurki, jajeczka, baranki... tak kolorowo jest, tak wesoło! :)

Oby tylko pogoda dopisała!

Jednak bez względu na pogodę, na stole musi być smacznie i zdrowo! Tak będzie u mnie. Jeśli chcesz, by u Ciebie też tak było, to łap moje inspiracje! Dziś podaję 5 extra przepisów na wielkanocne potrawy i przystawki, bez glutenu rzecz jasna :)

Przepisy na wielkanocne potrawy

Przepisy na wielkanocne potrawy

Koszyczki jajeczne z guacamole


Na początek jajeczka. Jajka na wielkanocnym stole podajemy w różnych formach, ja chciałam wam zaproponować podanie, które będzie się pięknie prezentowało i zachęcało do zjedzenia.

Przepisy na wielkanocne potrawy


Składniki:

4 jajka
pół awokado
pół ząbku czosnku
sól, pieprz
kawałek czerwonej papryki
kawałek ogórka
natka pietruszki

do ubrania talerzyka: rzodkiewka, natka pietruszki

Jajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem. Do pasty z awokado dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną paprykę, ogórka, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka przekrajemy prawie w połowie, wyjmujemy żółtka i dodajemy do pasty. Do środka jajek nakładamy pastę guacamole, łodyżkę z natki pietruszki wkładamy tak, by wyglądała jak rączka koszyczka.

Ta pasta jest przepyszna i co najważniejsze, jeśli użyjemy dojrzałego awokado, to już nie potrzebujemy majonezu.

Naleśnikowe rolsy bez glutenu

Naleśnikowe rolsy bez glutenu


Kolejna fajna przystawka na stole wielkanocnym, przynajmniej u mnie. Naleśniki co prawda nie są jakąś tradycyjną potrawą wielkanocną, ale smakują przepysznie i są fajną alternatywą dla kanapek. 

Składniki:

pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
szczypta soli morskiej
2 duże jajka
300 ml mleka 
łyżka oleju 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta ziół prowansalskich

Składniki nadzienia:

serek do smarowania pieczywa
sałata
szynka bezglutenowa
ketchup

Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy, bo dzięki niemu naleśniki mają ładny kolorek. Nie są blade jak to w przypadku bezglutenowych bywa.

Zobaczcie kilka zdjęć z przygotowań

Naleśnikowe rolsy bez glutenu

Naleśnikowe rolsy bez glutenu

Naleśnikowe rolsy bez glutenu

Naleśnikowe rolsy bez glutenu

Naleśnikowe rolsy bez glutenu


Po usmażeniu naleśniki smarujemy serkiem (u mnie serek naturalny), układamy liść sałaty, plasterek szynki, smarujemy ketchupem i zwijamy.
Proste, a bardzo dobre i naprawdę efektownie prezentuje się na stole.

Biała kiełbasa w pikantnym sosie

Biała kiełbasa w pikantnym sosie


Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Lubicie? Ja bardzo, do tej pory jadło się u nas białą kiełbasę gotowaną na parze, w tym roku będzie pieczona. Robi się ją błyskawicznie, a smakuje naprawdę wybornie!

Składniki:

1 kg. kiełbasy (ja kupuję z Sokołowa bo ma bardzo dobry skład i jest gluten free)
2 cebule
gruby plaster boczku

Składniki na marynatę:

1/4 szklanki piwa (lub białego wina) 
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu

Biała kiełbasa w pikantnym sosie


Biała kiełbasa w pikantnym sosie

Biała kiełbasa w pikantnym sosie

Biała kiełbasa w pikantnym sosie



Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie, polewamy kiełbasę. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę boczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na jakieś 45 min.

Mazurek bezglutenowy z czekoladą

Mazurek bezglutenowy z czekoladą


Uwielbiam mazurki! W ogóle uwielbiam wszelkie ciasta, chociaż wiadomo, teraz jak nie jem glutenu to muszę z niektórych rezygnować. Pewnie dlatego w święta sobie niczego nie żałuję. Mazurek to tylko jedno z nielicznych ciast, które się u mnie jada. Zawsze też mamy na stole szarlotkę, sernik na zimno, sernik na ciepło. Ale dziś będzie przepis na mazurek! Łapcie!

Składniki na ciasto:

pół szklanki mąki ryżowej 
pół szklanki mąki ziemniaczanej 
pół szklanki mąki kukurydzianej

100 g mielonych  orzechów włoskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru 
szczypta soli
150 g masła (zimnego)
1 małe jajko

Składniki mieszamy razem, formujemy kulkę i wkładamy na godzinkę do lodówki.

Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy podstawę mazurka. U mnie był w kształcie jajka, możecie uformować swój własny kształt. Warto zrobić w cieście dziurki widelcem, będzie lepiej oddychało podczas pieczenia. Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy spód wystygnie smarujemy dżemem (u mnie śliwkowy), a na wierzch wylewamy czekoladę. Ozdabiamy według uznania. A oto kilka zdjęć z przygotowań:








Do wykonania przepisów korzystałam z dobrodziejstw sklepu Moja Natura:


Polecam ten sklep! 💖

Mają bardzo dużo produktów w świetnych cenach, w większości to produkty ekologiczne, zdrowe, no i bezglutenowe rzecz jasna! :)

Na koniec chciałam jeszcze przypomnieć przepis na zakwas na żurek.
Może się przydać, prawda? ;)

Domowy zakwas bezglutenowy



Do słoja albo naczynia glinianego wrzucamy 1/4 objętości słoika chleb bezglutenowy, 3 ząbki czosnku, dwa liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy ciepłą nieprzegotowaną wodą pod sam wierzch, przykrywamy ręcznikiem papierowym lub cienką ściereczką i zabezpieczamy gumką recepturką. Zakwas powinien pracować tak do tygodnia. Po kilku dniach można zebrać osad. Jak już ładnie pachnie to tak 6-7 dzień przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Można go trzymać ok 4 tygodni. Na tym zakwasie robię żurek, barszcz biały czy czerwony.

I jeszcze kilka rad:

Pamiętajcie, by zaglądać do tego zakwasu! Gdy zacznie pachnieć to znak, że już się zrobił.

Zakwas robimy w dobrzy przygotowanym (najlepiej wygotowanym) słoiku, jeśli słoik będzie zabrudzony zakwas może spleśnieć.

Na początku może się pojawić piana i zakwas zacznie kipieć, nie przejmujcie się tym, po prostu zdejmujcie piane i tyle.

Tyle dobroci na naszych stołach już niebawem się pojawi. Jak tu się nie dać skusić na spróbowanie wszystkiego?! A potem będą nam pękać brzuchy!

Chyba, że.... no właśnie! Sprawdźcie sposoby na świąteczne przejedzenie :)

4 komentarze:

  1. Tam na zdjęciu co mąż trzyma to wyrobione ciasto w dłoniach ...
    za bardzo przycisnął ręce do blatu i tłuszcz się "rozlał" ...
    Brzydko to wygląda
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem o czym Ty w ogóle piszesz? :D

      Usuń
  2. Widzę, że zapowiada się smaczna wielkanoc i to bez glutenu. Po tych przepisach widzę, że bardzo dużo pracy w to włożyłaś. Wszystko wygląda naprawdę smacznie i fajnie udekorowane. Kto by pomyślał, że są to potrawy dla bezglutenowców.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 DS , Blogger